Marshmallow nedir, nasıl yapılır?

Şekerleme Nedir
Şekerleme Nedir?
Eylül 9, 2024

Temmuz 26, 2024

Fenomen Gıda

Marshmallow nedir ve nasıl yapılır konusunu işleyeceğimiz bu yazıda, pek çok kişi tarafından sevilen bu şekerlemeyi tanıtacağız. Öncelikle, bu ürünün ne olduğundan bahsedelim.

Söz konusu şekerleme, sünger kıvamında olan bir şekerlemedir. Daha önce hatmi bitkisinden yapılan tıbbi bir şekerlemenin modern halidir. Hatmi bitkisinin latince adı ‘Althaea officinalis’ şekindedir.

İşin tıbbi kısmı adında saklıdır. İsmi marsh ve mallow kelimenelerinin birleşmesinden oluşur. Kelime Türkçe diline çevrildiği zaman bataklık ebegümeci anlamına denk gelir. Marsch kelimesi aslında malvaceae kelimesini temsil eder. Malvaceae İngilizce dilinde ebegümecigiller ailesi olarak bilinir. Bugünkü marshmallow sığır jelatininden yapılsa da eskiden ebegümecinin kökünde bulunan yapışkan bir malzemeden yapılıyordu. Bu malzeme beyazdı ve jelatini andırıyordu. Eski zamanlarda yapılan şekli boğaz ağrısı gibi durumlar için şifa niyetiyle kullanılıyordu.


MARSHMALLOW YAPILIŞ ŞEKLİ

Marshmallow adlı bu şekerlemenin yapılış şekline geçmeden önce içerisindeki maddelere bakmak gerekir. En önemli maddesi jelatindir. Bu jelatin sığırdan elde edilebilir. Daha sonra yumurta ile birlikte şeker ya da mısır şurubu kullanılır. Ayrıca renk maddesi de yer alır. Türkçe dilinde Akasya sakızı olarak da bilinen Arabic gum da ürünün içerisinde bulunur.

Burada en önemli konu jelatin konusuna dikkat etmektir. Helal bir ürün için şekerlemenin içerisinde domuz jelatini kullanılmadığına emin olmak gerekir.

Şekerlemenin yapılışı için kullanılan malzemeler önce birbirleriyle karıştırılır. Ardından pişirilir. Pişirme işleminin ardından sıvı haldeki karışım ayrı bir makineye alınır. Makinede iyi çırpılan karışım marshmallow haline gelir.

Bu şekerleme bazı ülkelerde chamallow olarak da bilinir. Günümüzde farklı tüketim şekilleri vardır. Bazı kişiler bu gıdayı paketten aldığı yer, bazıları ise ateşte kızartır. Hatta krem şeklinde satılan çeşidi bile bulunur.

Aralarından en popüler olan yöntem ülkeden ülkeye göre değişir. Türkiye’de daha çok paketten çıktığı gibi çiğ şekli ile tüketilir. Kamp geleneğinin yaygın olduğu ülkelerde ise kızartarak yemek oldukça popüler bir tüketim şeklidir. Bunun için şekerleme bir çubuğun ucuna takılır. Daha sonra dikkatli bir şekilde ateşin üzerine tutulur. Erime düzeyine gelince de tüketilir.

Bir diğer tüketim şekli ise S’mores olarak adlandırılır. Bu şekilde iki bisküvinin arsına çikolata ile birlikte chamallow konulur. Türkiye’deki lokumlu bisküviyi andırır.


MARSHMALLOW TARİHİ HAKKINDA

Marshmallow tarihi hakkında bilgi vermek gerekirse; modern üretimi 1800’lü yıllara dayanır. O dönem Fransa’da bulunan şeker üreticileri, chamallow tarifini geliştirdi ve bugün yenilen ürünlere yakın bir ta yakaladı. Daha sonra Fransız versiyonu geliştirildi.

Fransız versiyonunda kaplama için genellikle gül suyu kullanılır.dı. Şekerleme popüler olsa da üretimi zahmetliydi.

ABD’de ise yeni bir yöntem keşfedildi. Akex Douma tarafından keşfedilen yeni yöntemde silindir formuyla otomatik şekilde üretilebiliyordu.